Optymalizacja, FPS i tak dalej...

Dział poświęcony problemom technicznym związanym z wersją beta gry, a także ze znalezionymi przez graczy błędami.

01 grudnia 2014, 18:20

Witam! Temat może niezbyt oryginalny tytuł ale cóż... Więc zacznę od razu: gra jest straaaaaaaaasznie powolna. Wg. wymagań, powinienem móc pograć sobie na full screnie w rozdziałce 1920x1080, na małych detalach. Tymczasem muszę grać na trybie okienka, na najniższej konfiguracji, a i tak mam 20 FPSów. Jeśli mam farta. Czy jest jakiś sposób, aby zwiększyć liczbę FPSów?
Avatar użytkownika
Kercwil
 
Posty: 15
Dołączył(a): 18 listopada 2014, 20:21

01 grudnia 2014, 18:24

Jasne, należy zakupić lepszy komputer.

Wiem, niezbyt oryginalna odpowiedź. ;) Podaj swoją konfigurację...

Co do optymalizacji, to patch 0.26 ma bodajże poprawiać osiągi o 25-30%.
Avatar użytkownika
Czujny
 
Posty: 499
Dołączył(a): 03 kwietnia 2013, 18:55
Lokalizacja: Zarząd ds. Lasu

01 grudnia 2014, 19:04

Tak jak Czujny napisał podaj konfigurację... tryb okienkowy nie jest taki super jeżeli chodzi o wydajność.
Avatar użytkownika
_WiLQ
 
Posty: 113
Dołączył(a): 21 listopada 2014, 17:18
Lokalizacja: [ELiTA]/Poland

01 grudnia 2014, 19:09

Mam 4 GB RAMu, Windows 7 64 bitowy, Procesor Pentium(R) Dual-Core CPU E5700 @ 3.00GHz 3.00 GHz i kartę graficzną Nvidia Ge Force GT 430. Co do kupna nowego kompa... mnie jako gimnazjalisty nie stać na to, jak na razie. ;/
Avatar użytkownika
Kercwil
 
Posty: 15
Dołączył(a): 18 listopada 2014, 20:21

02 grudnia 2014, 11:15

Kercwil:Mam 4 GB RAMu, Windows 7 64 bitowy, Procesor Pentium(R) Dual-Core CPU E5700 @ 3.00GHz 3.00 GHz i kartę graficzną Nvidia Ge Force GT 430. Co do kupna nowego kompa... mnie jako gimnazjalisty nie stać na to, jak na razie. ;/


Gra jest cały czas optymalizowana. Zapowiedziana aktualizacja na wersje 0.26 przyniesie od 20-30 % wydajności więcej. Więc proszę cierpliwie czekać.
Avatar użytkownika
Emto
 
Posty: 1067
Dołączył(a): 12 maja 2013, 14:04
Lokalizacja: [ELI-S] / Lider

02 grudnia 2014, 11:59

Można skorzystać z poradnika na angielskim forum https://forum.survarium.com/en/viewtopi ... =27&t=5297
W najbliższym czasie powstanie również polski poradnik, także zachęcam do zaglądania na forum.
Avatar użytkownika
antistes
 
Posty: 26
Dołączył(a): 26 kwietnia 2013, 18:12
Lokalizacja: France

02 grudnia 2014, 17:00

Dzięki! Heh, w przypadku 20 FPS to podwyżka 20% da coś około 24 FPS, no ale cierpliwie poczekam.
Avatar użytkownika
Kercwil
 
Posty: 15
Dołączył(a): 18 listopada 2014, 20:21

05 grudnia 2014, 12:04

Witam, drodzy gracze!
Optymalizacja gry - jednym z priorytetowych zadań w tym momencie.
W następnym patchu gra będzie bardziej zoptymalizowany i, odpowiednio, FPS będzie więcej.
Dziękuję za to, co masz w projekcie!
Zapraszamy do gry!
Avatar użytkownika
Logiс
 
Posty: 180
Dołączył(a): 16 października 2014, 12:36

06 grudnia 2014, 14:59

antistes:W najbliższym czasie powstanie również polski poradnik, także zachęcam do zaglądania na forum.



No przydał by się temat w którym mógłbym podać konfigurację mojego kompa w celu dostosowania odpowiedniej grafiki.
Avatar użytkownika
JestemTostem
 
Posty: 5
Dołączył(a): 20 listopada 2014, 03:18
Lokalizacja: Poland

06 grudnia 2014, 19:01

No dokładnie. :)
Avatar użytkownika
Kercwil
 
Posty: 15
Dołączył(a): 18 listopada 2014, 20:21

14 grudnia 2014, 23:03

Mój sprzęt
Phenom x2 550 3,3GHz x2, 4GB Ram, GTX560Ti.
Po patchu żadnych zmian, fps 20 ale gdy coś się dzieje obok (strzały wybuchy itd.) gra zamarza, spada do 5-9 fps.
Nie mam już siły na to, system przewaliłem na nowo, stery wszystkie wgrane.
Nie da się grać, jest zamieszczony link do poradnika w który nie mogę wejść :/ ta gra mnie nie lubi :s

Konsky
 
Posty: 12
Dołączył(a): 08 grudnia 2014, 21:08

15 grudnia 2014, 18:10

u mnie zawsze jest okolo 100fpsow, czasem spada jak duzo sie dzieje, ale wszystko dziala plynnie. dodam, ze gram na 1920x1080 i wszystkie detale na maxa
Avatar użytkownika
spinach
 
Posty: 305
Dołączył(a): 10 grudnia 2014, 17:06
Lokalizacja: People's Republic of $wagistan

16 grudnia 2014, 11:58

warrior95_PL:u mnie zawsze jest okolo 100fpsow, czasem spada jak duzo sie dzieje, ale wszystko dziala plynnie. dodam, ze gram na 1920x1080 i wszystkie detale na maxa


Podaj konfiguracje, bo oglądając filmiki na youtube to na potworach gtx 980 i 880 na ultra więcej niż 70 fps nie widziałem :)
Avatar użytkownika
_WiLQ
 
Posty: 113
Dołączył(a): 21 listopada 2014, 17:18
Lokalizacja: [ELiTA]/Poland

16 grudnia 2014, 12:25

Ja mam i-3 530 2.93 8gb gf gtx 560 ti top II i mam stałe 60 fps czasem spadnie mi do 40 30 ale to rzadkość. Przeczyscie kompy morze to coś da :)
Avatar użytkownika
Dami1944pl
 
Posty: 1
Dołączył(a): 18 listopada 2014, 18:47
Lokalizacja: Zawiercie

16 grudnia 2014, 12:34

jaka rozdziałka i jakie detale, panie, bo bez tego to różnie...

u mnie gtx 760, 8GB RAM, i5 3.2 GHz i na 1980x1080 na full opcji bez rozmycia i jeszcze czegoś mam w lobby 50, w grze 60-40 FPS. wszystko miód malina tylko crashe teraz na wejście :|
Avatar użytkownika
Canthir
 
Posty: 62
Dołączył(a): 04 kwietnia 2013, 09:35
Lokalizacja: 'ʃtʃɛtʃɪn

18 grudnia 2014, 11:40

Po ostatniej aktualizacji zauważyłem wzrost wydajności (na dniach coś się ściągnęło, raz 500MB a drugi 20MB). Teraz gram na TV, przy rozdzielczości 1680x1050 mam stałe 60 klatek przy ogólnie niższej jakości (coś mam włączone na średnie) , lecz gdy ustawie na Full HD, to wydajność spada do 41-53fps.
Także w moim przypadku, rozdzielczość ma duże znaczenie.

Wcześniej zauważyłem, że menu i ruchy myszki były bardziej spowolnione a grałem dopiero na 1440x900 i jak dobrze pamiętam, to nie miałem stałych 60fps, możliwe że było okolo 48-53.
Raz sprawdziłem ustawienia prawie maksymalne - bez motion blur(?) i miałem około 20-30klatek.



Phenom II X4 955, GeForce GTX460 SOC, 8GB ram
Avatar użytkownika
JimmyGT86
 
Posty: 3
Dołączył(a): 22 listopada 2014, 16:20

18 grudnia 2014, 13:30

U mnie FPS'y podskoczyły do 120. Dobry patch i tyle. :)
Avatar użytkownika
Czujny
 
Posty: 499
Dołączył(a): 03 kwietnia 2013, 18:55
Lokalizacja: Zarząd ds. Lasu

18 grudnia 2014, 14:50

He, he. U mnie bez zmian. Tylko gra zajmuje więcej przestrzeni. :( Jeśli by było z 30 FPS to grałbym jak szalony. (mała refleksja: w Borderlands 2 są podobne wymagania, i u mnie chodzi zawsze w 30 FPS :/)
Avatar użytkownika
Kercwil
 
Posty: 15
Dołączył(a): 18 listopada 2014, 20:21

20 grudnia 2014, 16:36

Mam karcioszkę amd radeon hd 8850m i intela i7 do tego 8 GB ramu i po ustawieniu wydajności karty przy survarium na najwyższą osiągam na najnizszych detalach 40 FPS. Zalecam sprawdzić ustawienia wydajności.
Avatar użytkownika
DarkFrey
 
Posty: 13
Dołączył(a): 13 listopada 2014, 22:38

23 grudnia 2014, 19:03

AMD Phenom II X4 965 Black Edition @ 3,6 GHz
Sapphire Radeon HD 6850 1 GB
8 GB RAM
Windows 7 64-bit

Na ustawieniach super minimalnych, w rozdzielczości 1440×900 ledwo 20-30 FPS-ów. Dziękuje, postoje. Myślałem, że od ostatnich testów w których wziąłem udział coś poprawili, a tu nadal to samo : D
Crysis 2 na max. detalach działa mi lepiej niż to cudo na minimalnych. A szkoda bo pograłbym.
Avatar użytkownika
IMOGHR3N
 
Posty: 1
Dołączył(a): 23 grudnia 2014, 18:53
Lokalizacja: Polska

Aby odpowiedzieć musisz być zalogowany.

Powrót do Problemy techniczne



cron