Optymalizacja, FPS i tak dalej...

Dział poświęcony problemom technicznym związanym z wersją beta gry, a także ze znalezionymi przez graczy błędami.

01 kwietnia 2015, 17:17

No to nic zostaje tylko czekać aż poprawią optymalizację
Avatar użytkownika
SSxSnake
 
Posty: 3
Dołączył(a): 25 kwietnia 2014, 18:51

12 kwietnia 2015, 14:28

Czujny:Jasne, należy zakupić lepszy komputer.

Wiem, niezbyt oryginalna odpowiedź. ;) Podaj swoją konfigurację...

Co do optymalizacji, to patch 0.26 ma bodajże poprawiać osiągi o 25-30%.



Inteligentnie.
Avatar użytkownika
Dodgerson
 
Posty: 1
Dołączył(a): 28 listopada 2014, 22:53
Lokalizacja: KURWA DAJCIE AKTYWANCJE

08 sierpnia 2015, 06:15

Procesor AMD 4x3.60 GHz

Karta radeon 2GB

8GB RAM

1920x1080 -średnio 45 fps na minimalnych ustawieniach ????????

A pod downloadem pisze grafika 512MB ...
Avatar użytkownika
Narodowiec96
 
Posty: 10
Dołączył(a): 07 sierpnia 2015, 23:01

08 sierpnia 2015, 10:38

Procesor AMD FX 6300 6x3,5 GHz
Grafika GF GTX 650 Ti Boost
8 GB RAM
Dysk SSD
Minimalne ustawienia i mam w porywach 40fps (najczęściej poniżej 20).
Z każdą nową wersją gra robi się wolniejsza, chodzi skokami. Jak tak dalej będzie to po prostu zrezygnuję, bo szkoda nerwów. A do tego jakieś dziwne "efekty specjalne" po ostatniej aktualizacji (np. w czasie gry broń trzymana w ręku kręci się jak śmigło). Do d..... taka robota.

Jarema512
 
Posty: 23
Dołączył(a): 25 maja 2015, 19:17
Lokalizacja: Trochę na wschód, trochę na północ.

10 sierpnia 2015, 12:20

Intel Core 2 Quad Q6600 2.40GHz
GT 630 2G DDR3
4GB ram
Dysk HDD
to jest tragedia na minimalnych 6 fps w porywach 10, na wersji 0.26 miałem 40 fps a na 0.29 tylko 20, czemu nie podają w changlelogu że zmniejszyli wydajność gry na słabych komputerach, mam znajomego który ma GTX 970 i jemu klatki wzrosły z 80-Wysokie na 90-Ultra
Avatar użytkownika
Mihal190
 
Posty: 7
Dołączył(a): 29 października 2014, 18:39
Lokalizacja: SNOCH / Lider

11 sierpnia 2015, 11:35

Mihal190:Intel Core 2 Quad Q6600 2.40GHz
GT 630 2G DDR3
4GB ram
Dysk HDD
to jest tragedia na minimalnych 6 fps w porywach 10, na wersji 0.26 miałem 40 fps a na 0.29 tylko 20, czemu nie podają w changlelogu że zmniejszyli wydajność gry na słabych komputerach, mam znajomego który ma GTX 970 i jemu klatki wzrosły z 80-Wysokie na 90-Ultra
a z jakiej firmy masz karte i z jakiej firmy karte ma twoj kolega bo gdzies wyczytalem ze Radeony,asus,msi to leza na gelbie przy tej optymalizacji,za to nvidia smiga dobrze
Ostatnio edytowano 11 sierpnia 2015, 11:40 przez Narodowiec96, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
Narodowiec96
 
Posty: 10
Dołączył(a): 07 sierpnia 2015, 23:01

11 sierpnia 2015, 11:38

być może to przez sterowniki. Karty które maja sterowniki nvidia na survarium lepiej sie sprawdzają ja mam sterowniki z AMD i tylko w tej grze mam problemy

Nvidia-GeForce,Quadro,NVS,Tesla,GRID,3D Vision,ION,Legacy

Wole produkty AMD,MSI

http://www.msi.com/product/motherboard/ ... o-overview
Avatar użytkownika
Narodowiec96
 
Posty: 10
Dołączył(a): 07 sierpnia 2015, 23:01

11 sierpnia 2015, 13:21

OFFTOP

Takie - "o ch** tu chodzi?" przez 2 posty wyżej.
Jest Nvidia i AMD.
MSI, ASUS, XFX, Gigabyte itd. to firmy do których AMD i Nvidia wysyłają wafle i firma pakuje sobie co tam chce (od chłodzenia aż po pamięci). Tak powstają niereferenty.

Referent (tutaj GTX 970 wprost od Nvidii): http://www.purepc.pl/files/Image/artyku ... TX_970.jpg
Nierefenecyjna (GTX 970 po przeróbkach Gigabyte): http://www.techpowerup.com/gpudb/images/b3050.jpg

OT

Mam wrażenie, że VG siecze na nas Bitcoiny i to ostro - zarzynając nasze karty graficzne do 100% w lobby.
Ta gra zwalnia z każdym patchem. Powodem jest chyba to że nadal jedzie na 32 bitach. Przeskok na 64 dałby dużego kopa.

Jarema512:Procesor AMD FX 6300 6x3,5 GHz


Z tego FX'a spokojnie można wyciągnąć ~4Ghz. Jak masz dobre chłodzenie i mocniejsza płytę główną to możesz spróbować.
Na moim starym AMD Athlonie wyłączyłem w Biosie Cool'n'Quiet żeby zegary chodziły cały czas na full (3.1Ghz) i nie było takich skoków. Kiedy w grze robiło się spokojnie procek zjeżdżał z 3.1 na 2.6-2.8 i kiedy zaczynała się akcja brakowało mu mocy - trzeba było czekać aż znowu wskoczy na 3.1Ghz, co powodowało dropy.
Ogólnie procesory AMD mają niską wydajność w grach ze złą optymalizacją.
Jesteś pewien że coś nie działa w tle? Mój dwurdzeniowy Athlon z GTX 550 ti ma tyle fps co Twój 6 rdzeniowy FX z GTX 650 ti.

Mihal190:GT 630 2G DDR3

To jest prawdopodobnie źródło Twojego problemu.
Avatar użytkownika
Diegtiarov
 
Posty: 949
Dołączył(a): 13 sierpnia 2013, 14:37
Lokalizacja: Far enough.

11 sierpnia 2015, 17:57

Takie - "o ch** tu chodzi?" przez 2 posty wyżej.
Jest Nvidia i AMD.
MSI, ASUS, XFX, Gigabyte itd. to firmy do których AMD i Nvidia wysyłają wafle i firma pakuje sobie co tam chce (od chłodzenia aż po pamięci). Tak powstają niereferenty.



No właśnie wysyłają im ''wafle'' a nie każda firma z tą waflą zrobi jednakowo,dlatego pisze

A głównie to pisałem że chodzi tu o sterowniki,bo te od nvidi raczej lepiej radza sobie z strasznie niezoptymalizowanym survarium.A swoją droga to wole AMD
Avatar użytkownika
Narodowiec96
 
Posty: 10
Dołączył(a): 07 sierpnia 2015, 23:01

06 marca 2016, 18:45

Witam,

Laptop ASUS X75VB-TY006
Procesor: Intel Core i3-3120m
Grafika: NVIDIA GeForce GT 740M (2GB), Intel HD Graphics 4000
Ram: 8 GB DDR3
Win 7 64Bit

Gram na najniższych wymaganiach graficznych i jeszcze do tego mam obniżoną rozdzielczość, a gra mi chodzi tragicznie mam od 13 do 25 fps. Nie wiem czego to jest wina, bo raczej nie komputera. Sprawdzałem temperaturę karty graficznej i nie przekracza ona 60 Stopni. Posiadam najnowsze sterowniki. Gra nie odpala się na Intelu. Proszę o pomoc.
Avatar użytkownika
Sonder
 
Posty: 4
Dołączył(a): 04 kwietnia 2013, 14:12
Lokalizacja: Gdańsk

06 marca 2016, 19:02

Sonder:Witam,

Laptop ASUS X75VB-TY006
Procesor: Intel Core i3-3120m
Grafika: NVIDIA GeForce GT 740M (2GB), Intel HD Graphics 4000
Ram: 8 GB DDR3
Win 7 64Bit

Gram na najniższych wymaganiach graficznych i jeszcze do tego mam obniżoną rozdzielczość, a gra mi chodzi tragicznie mam od 13 do 25 fps. Nie wiem czego to jest wina, bo raczej nie komputera. Sprawdzałem temperaturę karty graficznej i nie przekracza ona 60 Stopni. Posiadam najnowsze sterowniki. Gra nie odpala się na Intelu. Proszę o pomoc.


Jest to problem rendera graficznego gry. Aktualnie jest wdrażany w życie nowy render graficzny który ma oferować na najniższych detalach na karcie intel hd4000 średnio 35-40fps. Więc teraz musisz się pomęczyć złą płynnością. Render będzie wprowadzony na przestrzeni następnych aktualizacji. Prawdopodobnie 0.41 :)
Avatar użytkownika
Emto
 
Posty: 1067
Dołączył(a): 12 maja 2013, 14:04
Lokalizacja: [ELI-S] / Lider

06 marca 2016, 19:48

Emto_PL:

Jest to problem rendera graficznego gry. Aktualnie jest wdrażany w życie nowy render graficzny który ma oferować na najniższych detalach na karcie intel hd4000 średnio 35-40fps. Więc teraz musisz się pomęczyć złą płynnością. Render będzie wprowadzony na przestrzeni następnych aktualizacji. Prawdopodobnie 0.41 :)



Ale gra mi sie włącza na NVIDIA GeForce GT 740M a nie na Intelu
Avatar użytkownika
Sonder
 
Posty: 4
Dołączył(a): 04 kwietnia 2013, 14:12
Lokalizacja: Gdańsk

06 marca 2016, 21:23

Sonder:


Ale gra mi sie włącza na NVIDIA GeForce GT 740M a nie na Intelu


Toś się popisał inteligencją :) No chyba oczywiste że skoro na intelu będziesz miał więcej FPS to na GeForce będziesz też miał.
Avatar użytkownika
Emto
 
Posty: 1067
Dołączył(a): 12 maja 2013, 14:04
Lokalizacja: [ELI-S] / Lider

29 marca 2016, 20:35

Sonder:


Ale gra mi sie włącza na NVIDIA GeForce GT 740M a nie na Intelu


Czytał minimalne wymagania ?

Sprawdzał jak ma się wydajność posiadanego GPU do wymagań minimalnych ?
Avatar użytkownika
Owcen_no_steam
 
Posty: 2334
Dołączył(a): 15 września 2015, 07:50
Lokalizacja: [+BS+] Great Swamp

29 marca 2016, 22:59

Optymalizacja w tej grze to leży i kwiczy :P się znaczy raczej jej nie ma no chyba że w sklepie premium :P
Avatar użytkownika
magasi
 
Posty: 14
Dołączył(a): 27 marca 2015, 15:56
Lokalizacja: Żerków

01 kwietnia 2016, 14:53

magasi:Optymalizacja w tej grze to leży i kwiczy :P się znaczy raczej jej nie ma no chyba że w sklepie premium :P


W Stalkera grał ?

Wschodnie produkcje mają to do siebie, że z wydajnością silnika graficznego jest słabo.

Czego się spodziewałeś po grze za "darmoszke" ?
Avatar użytkownika
Owcen_no_steam
 
Posty: 2334
Dołączył(a): 15 września 2015, 07:50
Lokalizacja: [+BS+] Great Swamp

01 kwietnia 2016, 19:36

Owcen_:

W Stalkera grał ?

Wschodnie produkcje mają to do siebie, że z wydajnością silnika graficznego jest słabo.

Czego się spodziewałeś po grze za "darmoszke" ?

Czy grałem w Stalkera ? Pewnie że grałem w wszystkie części oraz kilka większych modyfikacji lost alpha i misery.Ale nie wszystkie produkcje za wschodu maja problem z optymalizacją takie Metro 2033 czy last light chodzi bardzo stabilnie zresztą last light-a do dziś biorą do testów kart graficzny ;)
Avatar użytkownika
magasi
 
Posty: 14
Dołączył(a): 27 marca 2015, 15:56
Lokalizacja: Żerków

03 kwietnia 2016, 15:31

magasi:
Czy grałem w Stalkera ? Pewnie że grałem w wszystkie części oraz kilka większych modyfikacji lost alpha i misery.Ale nie wszystkie produkcje za wschodu maja problem z optymalizacją takie Metro 2033 czy last light chodzi bardzo stabilnie zresztą last light-a do dziś biorą do testów kart graficzny ;)


Metro, jako seria gier, zaprezentowała całkiem nowy poziom, jeżeli chodzi o wschodnie produkcje.

Niestety, w dniu premiery ( 2010r) Metro 2033 nie powalało, albo inaczej, powalało błędami i brakiem optymalizacji ( najlepsze dostępne GPU na rynku miały problem utrzymać 30 klatek w fullhd i jakości najwyższej), brakiem wsparcia SLI i CF itd...

W pełni stabilna/grywalna na max detalach i średniej fizyce wersja gry, to Redux.

Nawet dzisiaj, jeżeli chce się grać w ULTRA i full hd trzeba posiadać sprzęt z wyższej półki, 6 lat po premierze ;)
Avatar użytkownika
Owcen_no_steam
 
Posty: 2334
Dołączył(a): 15 września 2015, 07:50
Lokalizacja: [+BS+] Great Swamp

03 kwietnia 2016, 19:54

2007 - S.T.A.L.K.E.R.: Cień Czarnobyla
2008 - Cryostasis
2008 - S.T.A.L.K.E.R.: Czyste Niebo
2009 - S.T.A.L.K.E.R.: Zew Prypeci
2010 - Metro 2033
2013 - Metro: Last Light
2014 - Metro Redux

Co łączy te gry ? każda gra swego czasu była jedną z najładniejszych na rynku. Robiono na ich podstawie benchmarki. Każda tych gier wykorzystywała najnowsze bajery graficzne. Każda z tych gier miała swój klimat. I każda z tych gier była zrobiona na Ukrainie. :)
Avatar użytkownika
Emto
 
Posty: 1067
Dołączył(a): 12 maja 2013, 14:04
Lokalizacja: [ELI-S] / Lider

04 kwietnia 2016, 12:06

Emto_PL:2007 - S.T.A.L.K.E.R.: Cień Czarnobyla
2008 - Cryostasis
2008 - S.T.A.L.K.E.R.: Czyste Niebo
2009 - S.T.A.L.K.E.R.: Zew Prypeci
2010 - Metro 2033
2013 - Metro: Last Light
2014 - Metro Redux

Co łączy te gry ? każda gra swego czasu była jedną z najładniejszych na rynku. Robiono na ich podstawie benchmarki. Każda tych gier wykorzystywała najnowsze bajery graficzne. Każda z tych gier miała swój klimat. I każda z tych gier była zrobiona na Ukrainie. :)


A więc co się stało z Survarium i szumną zapowiedzią w dniu premiery:
"gra jest dedykowana "next gen hardware" " ??

Nagle zamiast "next gen hardware" mamy "Intel HD4000 60fps compatibility mod" :/

Survarium przestało powalać grafiką, jakością oświetlenia, w ogóle oświetleniem dynamicznym, które zastąpiono statycznym i malowanymi na teksturach cieniami :/

Żałość.

Wszystkie gry które wymieniłeś, nawet dzisiaj, będą miały problemy z utrzymaniem 30fps w low 720p na intel hd4000.

Ich twórcom to nie przeszkadzało.

Crisis, gra z 2007 roku. Po prawie 10 latach od premiery, w 1080p i ultra na kartach graficznych serii gtx 970/980 nie wyciąga 100fps. Czy ktoś się tym przejmował 10 lat temu, że będzie potrzeba poczekać 6-7 generacji kart graficznych aby ich produkcja była grywalna w ultra na poziomie 60fps i wyżej ?

VG zrobiło największy błąd. Odwrócili się od "bogatego" zachodu na korzyść biednej wschodniej Europy i Azji.

Osoby, które płaczą w tym wątku o optymalizacji, najzwyczajniej w świecie wpisują się w "wschodni trend".

Nie mają pojęcia jak rynek gier wygląda i co go kształtowało przez ostatnie 20 lat.

Pamiętam jak dostałem moje pierwsze VooDoo ( jestem ciekawy ile osób wie w ogóle co to jest) aby włączyć w QI akceleracje 3d.

Następnie RiveTnT2 aby pograć w QII i U99T.....

Przyszedł pierwszy MoHAA i trzeba było kupić Geforce256...itd..itd....

Ale dzisiejsi "gracze" nie pamiętają czasów gdzie wydajność GPU/CPU z roku na rok była podwajana a nawet potrajana.

Dzisiaj mamy skok wydajności na poziomie 20-30% Max/rok/generacja.

Rynek gier napędzają wymagające gry, to one są kupowane aby testować najnowsze zabawki.

Gdyby rynek gier oprzeć na polityce VG i wschodniej mentalności, to dalej gralibyśmy w kolejne klony qI na s3virge z upgradem na 4mb ;)
Avatar użytkownika
Owcen_no_steam
 
Posty: 2334
Dołączył(a): 15 września 2015, 07:50
Lokalizacja: [+BS+] Great Swamp

Aby odpowiedzieć musisz być zalogowany.

Powrót do Problemy techniczne



cron