Optymalizacja, FPS i tak dalej...

Dział poświęcony problemom technicznym związanym z wersją beta gry, a także ze znalezionymi przez graczy błędami.

29 grudnia 2014, 02:14

Ja również mam problem z fps-ami w grze otóż np na cs go przy maksymalnej rozdziałce mam 100 fps +
call of duty ghosts przy 1024/768 niskie detale mam 60+
mam kartę geforce 820m wiem niezbyt szybka ale cóż laptop był w promocji :P
procesor intel i5 z 2.4ghz
4gb ramu
+ rozdziałka moglibyście przy pełnej wersji do wszystkich komputerów dodać rodziałki od największej możliwej do 800x600 to poprawi działanie na wielu starszych komputerach

NecrusioPL
 
Posty: 2
Dołączył(a): 21 maja 2013, 19:59

29 grudnia 2014, 12:40

U mnie też zaczęła gra zwalniać nie wiem czym to jest spowodowane ale są przeskoki i spowolnienia wcześniej miałem spokojnie 60 fps non stop teraz rozstrzał jest od 30-60 fps.... spadki zaczęły się od pacza 0.26...
Gram tylko na rozdzielczości 1920x1200.

i5 4570k jakoś tak krecony do 4gz
16gb DDR 3 ?
ausu gtx 560 ti 1gb
Avatar użytkownika
HDrunked
 
Posty: 31
Dołączył(a): 02 grudnia 2014, 18:40
Lokalizacja: 3City

16 stycznia 2015, 23:51

Chciałem się przyłączyć do narzekań.
Wiem, spełniam jedynie minimalne wymagania, no lekko ponad odstaję ale lekko.
Sądze jednak że powinienem uzyskać coś więcej niż 19-24 fps i ping +100. Przy full na najniższy.

Cahir Mawr Dyffryn aep Ceallach
 
Posty: 1
Dołączył(a): 16 stycznia 2015, 22:52

20 stycznia 2015, 15:58

U mnie problem wygląda że gra momentami spada nawet do 20-30 Fpsów z 80-90 przy dość dobrym jeszcze PC. Niekiedy uda mnie się uzyskać konfiguracje na 1 rozgrywkę, lecz po zmianie mapy znowu muszę pozmieniać by utrzymać te minimum 50-60 Fpsów z mniejszymi dropami.

Gra ustawiona na niskich, bez niczego utrzymuje 120fpsów lecz nadal ma swoje spadki do 60 niekiedy... 50% w dół.

i5 3570k
GF GTX 670 2048gb
8GB DDR3 1800mhz HyperX.
Avatar użytkownika
Kravix
 
Posty: 2
Dołączył(a): 09 stycznia 2015, 18:03
Lokalizacja: Warsaw

31 stycznia 2015, 11:33

Nie wiem co począć, mój sprzęt normalnie dźwiga wszystkie gry, natomiast gdy chcę pograć jestem zmuszony grać na bardzo niskich detalach :(

Ale jak chcę pograć w dajmy na to ,,Battlefield'a 3" na Ultra/Wysokich to wszystko płynnie działa.

Oczywiście wiem, że to prawo bety itd. Ale czy ktoś wie kiedy będzie patch usprawniający optymalizację ?


i5-4200h
GF 840m 2048mb
8GB DDR3
Avatar użytkownika
_Evil
 
Posty: 637
Dołączył(a): 30 stycznia 2015, 14:35
Lokalizacja: Duwang

31 stycznia 2015, 18:31

Ja tam gram na starym złomie z przed 10 lat z 2-rdzeniowym procesorem, 4GB RAM i GeForce z 512mb i mam 33-45fps, a tu czytam, że niektórzy na lepszych kompach nie wyciągają 30 Oo. Jest wolno, mogłoby być szybciej, ale zawsze parę głów poleci :) Mam nadzieję, że jeszcze coś się poprawią, bo gierka jest mega klimatyczna.
Avatar użytkownika
Neilos
 
Posty: 5
Dołączył(a): 31 stycznia 2015, 18:22

04 lutego 2015, 14:10

Ja też mam ogromne problemy z FPS. Aby w ogóle grać musiałem zmniejszyć rozdzielczość i ustawić jakość tekstur na minimalne. Nawet na takich ustawieniach mam 25-30 fps...
I5
Nvidia Geforce GT 640
8 Gb RAM
Windows 7 64-bit.
Avatar użytkownika
Antimonit
 
Posty: 84
Dołączył(a): 08 grudnia 2014, 16:57

04 lutego 2015, 16:23

Neilos:Ja tam gram na starym złomie z przed 10 lat z 2-rdzeniowym procesorem, 4GB RAM i GeForce z 512mb i mam 33-45fps, a tu czytam, że niektórzy na lepszych kompach nie wyciągają 30 Oo. Jest wolno, mogłoby być szybciej, ale zawsze parę głów poleci :) Mam nadzieję, że jeszcze coś się poprawią, bo gierka jest mega klimatyczna.


Ja nawet 25 Fps'ów nie mam ;)
Avatar użytkownika
_Evil
 
Posty: 637
Dołączył(a): 30 stycznia 2015, 14:35
Lokalizacja: Duwang

09 lutego 2015, 09:40

Intel i7 3610 2.8GHz
AMD Radeon 7670
8GB RAM
Windows 7 64-bit

Na minimum mam 20-28 fps przy rozdzelczosci 1366x768. Praktycznie wszystkie inne gry typu Crysis3, Battlefield4, Guild Wars2 dzialaja przy maxymalnych detalach na 35-45fps minimum.
Avatar użytkownika
JellalQ
 
Posty: 2
Dołączył(a): 08 lutego 2015, 16:29
Lokalizacja: Lublin

09 lutego 2015, 16:26

Panowie spokojnie :) Gra jest źle zoptymalizowana i tyle, nie czytajcie głupot, że to dlatego, że to nie jest port z konsol. Star Citizen też jest tylko na PC a zalecane wymagania ma mniejsze niż survarium lol. Są spadki FPS na każdym sprzęcie czy to gtx 980 czy 660, lagi dźwięku na niektórych broniach a czasami lagują serwery (nie wiem co by było jakby grało 10k ludzi a nie 2k). Pomimo tego gra ma potencjał i czekam na jej rozwój, tylko wkurzają komentarze moderatorów z angielskiego forum, którzy na każde pytanie o wydajności odpowiadają, że to nie jest port z konsol i tak ma być albo Gamertech ( mój ulubiony :P), że jemu na ATI wszystko hula ;) Pożyjemy zobaczymy mam nadzieję, że z każdym patchem będzie lepiej. Pozdrawiam ^^
Avatar użytkownika
_WiLQ
 
Posty: 113
Dołączył(a): 21 listopada 2014, 17:18
Lokalizacja: [ELiTA]/Poland

17 lutego 2015, 16:57

Tylko że np. Star Citizen ma model P2W. :) (wiem to ma 0 związku z teamatem.) A tak ogólnie: FPSy skoczyły do 28... czyli jest nadzieja!
Avatar użytkownika
Kercwil
 
Posty: 15
Dołączył(a): 18 listopada 2014, 20:21

18 lutego 2015, 15:50

Kercwil:Star Citizen ma model P2W


Mylisz się nie ma takiego modelu :) To co teraz jest na zasadzie founderpaków, kupując statek wspierasz twórców gry, kiedy gra wyjdzie nie bedzie już możliwości kupienia statku za kasę.

Wilq mylisz się SC ma większe wymagania niż to badziewie :))

Do pogrania w SC musiałem zmienić kompa a w survarium mogłem grać na starym sprzęcie ;) SC nie może mieć mniejszych wymagań bo działa na silniku cryengine 4 ;)
Avatar użytkownika
Polish Hunter
 
Posty: 223
Dołączył(a): 03 kwietnia 2013, 18:46
Lokalizacja: Sharktoys.pl /Figurki z gier

19 lutego 2015, 11:12

Spoko mogę się mylić bo nie grałem ale na papierze ma mniejsze :)
A co do silnika to wolałbym właśnie cryengine 4 niż ten autorski od VG. Wiem że VG nie mieli dużo kasy i robią wszystko sami ale koszt silnika a jego napisanie od nowa i ciągła optymalizacja pewnie wyjdzie na to samo bo ludzie za darmo nie siedzą. No nic poczekam na 0.27 może coś się ruszy. Pozdrawiam ^^
Avatar użytkownika
_WiLQ
 
Posty: 113
Dołączył(a): 21 listopada 2014, 17:18
Lokalizacja: [ELiTA]/Poland

19 lutego 2015, 16:10

Twórcy SC też zaczynali od zera :) Tylko oni jakoś potrafią się wypromować i porobić fajne paczki, z których mają sporo kasy :)
Gdyby VG zrobiło fajne modele postaci i pancerzy, które można kupić za kasę to by uzbierali trochę hajsu, ale do tego trzeba myśleć a u nich z tym ciężko.
Avatar użytkownika
Polish Hunter
 
Posty: 223
Dołączył(a): 03 kwietnia 2013, 18:46
Lokalizacja: Sharktoys.pl /Figurki z gier

19 lutego 2015, 16:33

Marketing u VG leży i kwiczy, tylko dobrze byłoby gdyby chociaż pomimo słabego marketingu zrobili konkretny produkt. Przede wszystkim żeby ta gra się utrzymała musi mieć konkretne i wyraziste lore, gdzie podejmowane przez gracza decyzje mają wpływ na to, co się dzieje. Mówię chociażby o wyborze frakcji, czy przejmowaniu terytoriów. Dlaczego nie można rzeczywiście zrobić konkretnych aren z konkretną rozgrywką, podczas gdy "główna" gra toczyłaby się w gigantycznym świecie z wojnami o terytoria, przejmowaniem punktów, wykonywaniem questów itd? Póki co Survarium to arcade'owy FPS dający obraz mariażu Quake'a z CS'em i Stalkerem, przy czym sama forma dla twórców jest bardzo ograniczająca, pomijając jej nieoryginalność. Tutaj po prostu *nie ma* miejsca na większą ilość graczy.
Avatar użytkownika
Niklot
 
Posty: 7
Dołączył(a): 01 grudnia 2014, 00:43

08 marca 2015, 11:12

Jestem dumny, że mój post jest jednym z najczęściej oglądanych. :>
Avatar użytkownika
Kercwil
 
Posty: 15
Dołączył(a): 18 listopada 2014, 20:21

28 marca 2015, 15:53

Ja również mam problem z FPS w grze mam średnio od 26-30 miejscami do 39 podskakuje i nie wiem co mam robić sprzęt:
Intel i 5 650 3.20 GHz
4 gb ram 1333 MHz
Radeon 5570 1Gb

No i gra oczywiście na minimalnych przy rozdzialce 1280x720 oraz okienko poradzi ktoś co moge zrobić aby normalnie grać ???
Avatar użytkownika
SSxSnake
 
Posty: 3
Dołączył(a): 25 kwietnia 2014, 18:51

31 marca 2015, 14:18

SSxSnake:Ja również mam problem z FPS w grze mam średnio od 26-30 miejscami do 39 podskakuje i nie wiem co mam robić sprzęt:
Intel i 5 650 3.20 GHz
4 gb ram 1333 MHz
Radeon 5570 1Gb

No i gra oczywiście na minimalnych przy rozdzialce 1280x720 oraz okienko poradzi ktoś co moge zrobić aby normalnie grać ???



Zmień kartę na tą od "zielonych". Większość problemów z tą grą jest spowodowana Radeonem. Ja mam podobny sprzęcior ale mam GeForce 660 i gra na 1920x1080 śmiga w 100FPS.+
Avatar użytkownika
Emto
 
Posty: 1067
Dołączył(a): 12 maja 2013, 14:04
Lokalizacja: [ELI-S] / Lider

31 marca 2015, 16:33

Emto_PL:


Zmień kartę na tą od "zielonych". Większość problemów z tą grą jest spowodowana Radeonem. Ja mam podobny sprzęcior ale mam GeForce 660 i gra na 1920x1080 śmiga w 100FPS.+




No właśnie nie chce zmieniać karty tylko dlatego że survarium mi lipa chodzi bo tak to gram w BF 4 i w BF hardline i dziala dobrze
Avatar użytkownika
SSxSnake
 
Posty: 3
Dołączył(a): 25 kwietnia 2014, 18:51

31 marca 2015, 16:58

Kiedyś już Deweloperzy pisali coś na ten temat. Że mają słabe wsparcie dla AMD. I cały czas starają się to poprawiać. To wina raczej Silnika Gry.
Avatar użytkownika
Emto
 
Posty: 1067
Dołączył(a): 12 maja 2013, 14:04
Lokalizacja: [ELI-S] / Lider

Aby odpowiedzieć musisz być zalogowany.

Powrót do Problemy techniczne



cron