OPTYMALIZACJA po raz enty

Masz pomysł na ulepszenie Survarium? Opisz go w tym dziale!

30 września 2015, 21:35

Witam ponownie wszelako niektórzy mnie znają, inni już mniej, znów pragnę poruszyć temat optymalizacji.
Otóż gram w tę grę przyznam się na wyrywki, ale jedynym powodem dla tego jest właśnie optymalizacja. Granie w 15fps'ach nie sprawia mi nijakiej przyjemności. Nie rozumiem też dlaczego twórcy do tego czasu nie zajęli się tą sprawą na poważnie. Gram w wiele gier, i nie chodzą mi one tragicznie, gry, które powinny mieć mniej fps'ów od survarium mają ich znacznie więcej na moim komputerze, i to mnie właśnie boli, bo gra ma potencjał, ma ten klimat, i jest chyba jedyną dobrą postapokaliptyczną strzelanką olnine! Gdyby gra wyciągała przynajmniej te 30 fps'ów uznałbym to za ogromny sukces twórców, ale nie, gra od zamkniętej bety nie jest wstanie wyciągnąć powyżej 15-18 klatek. Proszę was i twórców o to, aby zrobili coś z tym, bo jednak nie do końca rozumiem po co na ustawieniach minimalnych jest tak ładna grafika...
Chciałbym, żeby twórcy kiedyś zajęli się tą sprawą na poważnie i stworzyli aktualizację poświęconą JEDYNIE optymalizacji.
Dziękuję i pozdrawiam ;)
Avatar użytkownika
WalikCzosnek
 
Posty: 21
Dołączył(a): 03 sierpnia 2014, 18:11

01 października 2015, 08:14

hah
BF3 70fps na mini
BF4 40fps na mini
PAYDAY2 45fps na mini
CSGO 50 fps mini
...
SURVARIUM 20fps mini

coś jest nie tak...
Avatar użytkownika
Cały
 
Posty: 178
Dołączył(a): 29 grudnia 2013, 18:54
Lokalizacja: Poland

01 października 2015, 14:16

Twórcy aktualnie zajmują się pisaniem nowego renderu grafiki. Aktualny ma strasznie słabą optymalizację bo jest oparty już o 4-5 letni silnik graficzny znany z stalkera. Vostok Engine jest czymś podobnym. Im starszy silnik graficzny tym stwarza więcej problemów. Więc nie ma się co dziwić że gra jest źle zoptymalizowana.

WalikCzosnek.: Polecam tobie kolego tak dla własnej ciekawość poczytać troszkę na necie o tym czym jest silnik graficzny, do czego służy render w silniku graficznym i polecam sprawdzić ile zajmuje zoptymalizowanie silnika graficznego. :)
Avatar użytkownika
Emto
 
Posty: 1067
Dołączył(a): 12 maja 2013, 14:04
Lokalizacja: [ELI-S] / Lider

01 października 2015, 14:57

No ale po co ta ironia :D
Ja mam podobnie @Cały ;)
Avatar użytkownika
WalikCzosnek
 
Posty: 21
Dołączył(a): 03 sierpnia 2014, 18:11

01 października 2015, 15:38

*BF3 i BF4 .: Silnik gry.: Frostbite Engine. Silnik gry zadebiutował w 2008 roku. Aktualnie 3 wersja.

*Payday 2 .: Silnik gry.: Diesel Engine. Silnik gry zadebiutował w 2001 roku. Aktualnie 8 wersja.

*CSGO .: Silnik gry.: Source. Silnik gry zadebiutował w 2004 roku. Aktualnie Build 5595 / 2014 jest to kilkunasta wersja.


Każda gra jest robiona na znanych i wykorzystywanych w innych grach silnikach gry. Każda gra ma milionowy budżet. Każda z firm robiących te gry istnieje od kilkunastu lat mająca na swoim koncie kilka produkcji. W każdej firmie pracuje po kilkaset ludzi...


*Survarium .: Silnik gry.: Vostok Engine. Silnik zadebiutował w 2012 roku. Aktualnie 1 wersja silnika. Gry bazujące na silniku ? Tylko survarium. Ilość osób pracujących przy silniku ? Z tego co wiem to mniej niż 10 osób.

Widzisz różnice ??
Avatar użytkownika
Emto
 
Posty: 1067
Dołączył(a): 12 maja 2013, 14:04
Lokalizacja: [ELI-S] / Lider

01 października 2015, 16:28

No dobra, przecież wiem, że gry typu BF itp mają... przynajmniej setki osób które pracują nad grą, mnie też w survarium nie chodzi o to, żeby od razu zoptymalizowali grę tak jak jest zoptymalizowany CS, ja po prostu chciałbym pograć w 20-30 klatkach i nic więcej mi nie jest potrzebne...
Zresztą wielu osobom też raczej nic więcej nie jest potrzebne...
A i jeszcze skoro czytasz ten temat to razem z ost. aktualizacją wkradł mi się pewien błąd ponieważ prawdopodobnie twórcy kombinowali coś z ruchem broni podczas ruchu myszki i czasami gdy wyciągam pistolet... ręka z pistoletem wykrzywia mi się w nienaturalnym stopniu.
Nom to to wszystko.
Avatar użytkownika
WalikCzosnek
 
Posty: 21
Dołączył(a): 03 sierpnia 2014, 18:11

02 października 2015, 07:23

Witam.

Zwróć tylko uwagę na jakość grafiki w BF4 i jak jest ona wykonana.

Panowie z VG do swojego projektu podeszli najpierw w sposób ambitny, tz. na początku stwierdzili, że silnik i render będzie na komputery nowej generacji, ale jednocześnie na obecnych będzie pracował przyzwoicie(dobre założenie, gracze lubią dobrą oprawę)

Jak dla mnie, problem z Survarium leży gdzie indziej.

Z każdym patchem gra jest gorzej zoptymalizowana pod kontem nowoczesnych maszyn, a coraz lepiej pracuje na biedronkowych wynalazkach i blaszakach które dawno powinny przejść na emeryturę.

Słaby pomysł na biznes, gdzie producent chce się utrzymać z mikro płatności.

Prawda jest taka, że zysków nie przyniosą gracze grający od czasu do czasu, mający przedpotopowy/biurowy/ biedronkowy sprzęt, gdyż to nie oni inwestują największe pieniądze w przemysł "geimingowy".

W 0.27 mając wszystko na maxa, na GTX750TI OC miałem 70-80 klatek

Dzisiaj, na GTX960OC mam tylko 80-150FPS w zależności od mapy, z spadkami do 20FPS.

Wsadzając GTX750TI, mam przy wszystkim na maxa 30-50 klatek, spadki do 10FPS w momencie kiedy dźwięk się wyłącza.

Tak działa optymalizacja według VG.

Wycieli:
- część drzew, sporo roślinności, traw, obiektów itd. upraszczając mapy
- zmienili anomalie, które miały być przyczyną problemów z stabilnością
- wyłączyli dynamiczne oświetlenie
- zmienili rozdzielczość tekstur na niższą
- popsuli całkiem nieźle działający system dźwięku
I pewnie sporo innych, o których VG się nie pochwaliło.

Zamiast gra pracować lepiej, pracuje coraz gorzej, wygląda coraz gorzej, system dźwięku dalej powoduje problemy wpływając na wydajność.

Render pracuje nad całą mapą, zaraz po wczytaniu. Nawet niewidoczne elemnty, korzenie, struktury mostu, belki w suficie są renderowane ( kto wypadł za mapę, albo "wpadł w tekstury" wie o czym mówię.

Ale, gracze mający sprzęt nie przeznaczony do grania, są szczęśliwy, gdyż u nich działa coraz lepiej.....
Avatar użytkownika
Owcen_no_steam
 
Posty: 2334
Dołączył(a): 15 września 2015, 07:50
Lokalizacja: [+BS+] Great Swamp

03 października 2015, 07:52

Problem nie jest w ilości obiektów czy jakości tekstur ich wycinanie/zmniejszanie jakości nie poprawi zbytnio optymalizacji. Czasami miałem takie bugi takie jak tekstury jakością przypominające rysunki z painta czy nawet ich brak. I co się wtedy działo? NIC nie było wzrostu anie spadku fps. Tak więc problem tkwi w "rdzeniu" silnika a nie w texturach itp. , więc zmienjszenie ich jakości nie da zbyt wiele.
Avatar użytkownika
MajorROB
 
Posty: 87
Dołączył(a): 08 grudnia 2013, 14:02

03 października 2015, 15:33

MajorROB:Problem nie jest w ilości obiektów.....


Masz racje.

Problem jest dużo bardziej skomplikowany.

Człowiek który miał jakiekolwiek pojęcie o tym silniku i miał spory wkład, o ile nie sam go stworzył, już nie pracuje dla VG.

Tak więc mam wrażenie, że "nowi", jak dzieci we mgle, próbują na chybił trafił...

Druga sprawa, nikt z VG nie chce się dokładnie pochwalić ile osób pracuje tylko nad zbugowanym silnikiem graficznym/nowym silnikiem renderującym/ogólnie nad grafiką w grze/jaki postęp prac jest wykonany. A mam wrażenie, że nie będzie ich więcej jak trzy :)
Avatar użytkownika
Owcen_no_steam
 
Posty: 2334
Dołączył(a): 15 września 2015, 07:50
Lokalizacja: [+BS+] Great Swamp

04 października 2015, 18:59

niestety takie są realia gry. Silnik jest faktycznie nowy, ale opartu o stare gry. (stalker) gdzie główny programista już nie pracuje. Aktualnie programiści najpierw uczą się silnika a potem coś do niego wprowadzają. Niestety mamy taką grę jaką mamy. I nic z tym nie zrobimy. A ciągłe uporczywe nawoływanie do optymalizacji nic nie zmieni. Mam nadzieje że gra w końcu doczeka się nowego rendera. I będzie działała każdemu płynnie.
Avatar użytkownika
Emto
 
Posty: 1067
Dołączył(a): 12 maja 2013, 14:04
Lokalizacja: [ELI-S] / Lider

05 października 2015, 08:54

Emto_PL:Mam nadzieje że gra w końcu doczeka się nowego rendera. I będzie działała każdemu płynnie.


Tu leży problem, z którym VG walczy, niczym mistyczny Don Kichot.

Minimalne wymagania gry, są dużo wyższe. Nie wiem kto wpadł na pomysł, aby podać tak abstrakcyjne wymagania minimalne.

Druga sprawa, minimalne wymagania Survarium nie wiele różnią się od zalecanych do Stalkera, gdzie grafika, w porównaniu do Survarium oczywiście, jest dużo słabsza i mniej skomplikowana, a sam silnik Stalkera nawet dziś, na komputerach z górnej półki potrafi dostać "czkawki".

Minimalne wymagania survarium powinny być na poziomie zakupu blaszaka za 1500zł. Wtedy płacz by się skończył.
Avatar użytkownika
Owcen_no_steam
 
Posty: 2334
Dołączył(a): 15 września 2015, 07:50
Lokalizacja: [+BS+] Great Swamp

05 października 2015, 21:18

Tu wchodzi pytanie które od bardo długiego czasu krąży mi w głowie. Czy w czasach gdzie topowe silniki graficzne takie jak Cry Engine 3 i Unreal Engine 4 są całkowicie za darmo, (Teoretycznie 10% wpłaty z dochodów przez pierwszy rok. Wpłata jednorazowa) jest sens robić grę na bazie silnika który jest pisany praktycznie od podstaw ??

O ile gra wyglądała by ładniej, o ile gra była by płynniejsza ??
Avatar użytkownika
Emto
 
Posty: 1067
Dołączył(a): 12 maja 2013, 14:04
Lokalizacja: [ELI-S] / Lider

06 października 2015, 07:34

Emto_PL:Tu wchodzi pytanie które od bardo długiego czasu krąży mi w głowie. Czy w czasach gdzie topowe silniki graficzne takie jak Cry Engine 3 i Unreal Engine 4 są całkowicie za darmo, (Teoretycznie 10% wpłaty z dochodów przez pierwszy rok. Wpłata jednorazowa) jest sens robić grę na bazie silnika który jest pisany praktycznie od podstaw ??

O ile gra wyglądała by ładniej, o ile gra była by płynniejsza ??


Musimy wziąć pod uwagę, że chłopaki przez ponad dwa lata pracowali nad silnikiem do Stalkera2.

Musimy wziąć pod uwagę "filozofie i mentalność" wschodnich braci. (co "ruskie", to najlepsze, a nie zachodnie badziewie ;) )

Następnie zamknięcie studia GSC i niemalże natychmiastowe otwarcie VostokGames.

Ile minęło od zamknięcia GSC/powstania VG/ pierwszych zamkniętych testów Survarium ?? ;)

Gdyby utrzymywali takie tępo prac, Survarium dziś było by na etapie łatki 0.90 ;)

Osobiście, nie wierzę, że porywali by się z "motyką na słońce" bez solidnego zaplecza i knowhow.

A że "wschodnie" knohow się różni troszkę od zachodniej wersji, to mamy jak mamy.
Avatar użytkownika
Owcen_no_steam
 
Posty: 2334
Dołączył(a): 15 września 2015, 07:50
Lokalizacja: [+BS+] Great Swamp

07 października 2015, 10:17

To takie głupie gdybanie, ale wydaje mi się że jakby nawet w tym momencie przesiedli się na Cry/Unreal Engine to skończyli by grę szybciej niż na tym swoim autorskim. Szczególnie że mają już modele, dźwięki, opracowaną mechanikę rozgrywki itd.
Avatar użytkownika
Chrno
 
Posty: 551
Dołączył(a): 03 kwietnia 2013, 19:02

10 października 2015, 23:25

Może i masz rację, wymagania minimalne... cóż są bardzo wysokie i do dziś dziwię się, dlaczego na ustawieniach "niskich" jest włączone coś takiego jak rozmycie podczas ruchu, a dopiero na minimalnych tego niema... ale cóż mniejsza z tym, bardziej mnie zastanawia dlaczego też nie można zmniejszyć wszystkich ustawień na "niskie" bo np u mnie ustawienia terenu (i nie tylko tego) mogę ustawić na minimum "średnie".
A co do silnika... jeśli nie chcą, to niech nie przechodzą, ale naprawdę liczę na to, że gra zostanie wreszcie tak fest zoptymalizowana (nie liczę na coś typu cs:go :p wystarczy mi 20klatek :D)
Avatar użytkownika
WalikCzosnek
 
Posty: 21
Dołączył(a): 03 sierpnia 2014, 18:11

11 października 2015, 22:08

20 klatek ?? to ja miałem na 7 letnim komputerze na średnich. To co ty masz za zabytkowy komputer że nawet 20 klatek nie masz ?? Ile twój komp/laptop ma lat ?? Jaki masz sprzęt ?
Avatar użytkownika
Emto
 
Posty: 1067
Dołączył(a): 12 maja 2013, 14:04
Lokalizacja: [ELI-S] / Lider

12 października 2015, 14:50

WalikCzosnek:Może i masz rację, wymagania minimalne...


Przepraszam Cię bardzo, ale jakie są ??

Jeżeli do gry używasz Noki 3210 podłączonej do monochromatycznej 13" bańki, to nie dziwne, że wymagania nie te ;)

Zarówno blaszak, jak i Laps nie ma najmniejszych problemów aby 100fps wyciągnąć w 1080p + ultra z wyłączonym AA i SDAO.

Więc na czym ty grasz ??
Avatar użytkownika
Owcen_no_steam
 
Posty: 2334
Dołączył(a): 15 września 2015, 07:50
Lokalizacja: [+BS+] Great Swamp

12 października 2015, 16:00

Na tosterze wiesz :p
Laptopa wcale nie mam złego i wiele gier w które grałem może ci to zapewnić.
Avatar użytkownika
WalikCzosnek
 
Posty: 21
Dołączył(a): 03 sierpnia 2014, 18:11

14 października 2015, 13:46

WalikCzosnek:Na tosterze wiesz :p
Laptopa wcale nie mam złego i wiele gier w które grałem może ci to zapewnić.


Wiesz, twórców nie interesuje, że saper i pasjans działają płynnie na Twojej konfiguracji.

Miej odwagę podać komponenty bazowe tego potwora, co go niby używasz do grania.

ps. tu zazwyczaj kończy się dyskusja na temat "optymalizacji" ;)
Avatar użytkownika
Owcen_no_steam
 
Posty: 2334
Dołączył(a): 15 września 2015, 07:50
Lokalizacja: [+BS+] Great Swamp

20 października 2015, 20:49

Owcen_:

Dzisiaj, na GTX960OC mam tylko 80-150FPS w zależności od mapy, z spadkami do 20FPS.



Gdzie Ty masz 150 fps ? ja na najwyższych przy swoim gtx 970 nie widziałem, żeby było 150 fps max 110-120
Avatar użytkownika
CptVimes
 
Posty: 517
Dołączył(a): 23 lutego 2015, 20:29
Lokalizacja: -CSC-/Lider****DZM/EH WWA

Aby odpowiedzieć musisz być zalogowany.

Powrót do Pomysły i propozycje



cron