Niższa jakość niskich ustawień graficznych.

Masz pomysł na ulepszenie Survarium? Opisz go w tym dziale!

18 lutego 2015, 21:12

No więc, khem... zapewne nie tylko ja spotkałem się z problemem niskiej ilości FPSów w tej grze. Wiem, że jest to spowodowane zarówno całkiem dobrym jakościowo "niskim" ustawieniom graficznym w grze, jak i mojemu laptopowi, który szału nie robi...

Procesor: Intel(R) Core(TM) i3-2330M CPU @ 2.20GHz
Pamięć RAM: 4 GB
Karta graficzna: Radeon (TM) HD 6490M (zintegrowana)

Czyli szału nie ma. Ale chociaż grać się da, średnia 10-15 klatek psuje zabawę całkowicie, zwłaszcza w czasie wymiany ognia na małym dystansie. Dlatego też wpadłem na pomysł, żeby obniżyć jakość niskich ustawień graficznych w grze.
Spójrzmy prawdzie w oczy: skoro gra jest darmowa, to nie sięgają po nią tylko ludzie, których komputery to potwory wydajnościowe - oni i tak grają na wysokich ustawieniach, bo mogą - ale także ci, u których z pieniędzmi nie jest ciekawie (na przykład ja). Nie każdego stać na nowy komputer, a skoro aktualny działa...

A wiem dobrze, że niższej jakości tekstury istnieją w grze - widziałem je nie raz, kiedy doładowywały się tekstury wyższej rozdzielczości, żeby zacząć psuć mi zabawę. Wiem, że dla niektórych może to wyglądać jak w WarThunderze - ultra niskie ustawienia graficzne usuwają połowę krzaków, drzew, ogólnie strasznie ułatwiają rozgrywkę. Tutaj nie byłoby to koniecznie - wystarczyłoby zmienić tekstury, nie ilość wyświetlanych obiektów. Szczerze, jakoś mało przeszkadza mi, że trawa wygląda jak rozlana po kartce farba, a ściany mają tekstury jak z gier z okolic 2000 roku - wolę sobie na spokojnie pograć w coś, co jest fajne, niż zachwycać się grafiką, kiedy mam 1 fps na 10 sekund, a komputer grzeje się tak, że można robić jajka na twardo... A graczom, którzy mają mocne komputery (tak jak już mówiłem) i tak nie będzie to przeszkadzać - bo nie grają na niskich ustawieniach.
Avatar użytkownika
Dima Batashov
 
Posty: 75
Dołączył(a): 07 lutego 2015, 21:41
Lokalizacja: Śląsk, Poland

28 lutego 2015, 15:20

Dobrze by było aby można było wyłączyć cienie w grze, nie obrzydzają one grafiki a dzięki temu jakieś 5-10 fps będzie więcej i żeby można zmienić rozdzielczość poniżej 1280×720 w opcjach gry bo niektórzy nie umieją jej zmienić w plikach.
Avatar użytkownika
demon98
 
Posty: 6
Dołączył(a): 28 lipca 2013, 11:27

28 lutego 2015, 18:16

demon98:Dobrze by było aby można było wyłączyć cienie w grze, nie obrzydzają one grafiki a dzięki temu jakieś 5-10 fps będzie więcej i żeby można zmienić rozdzielczość poniżej 1280×720 w opcjach gry bo niektórzy nie umieją jej zmienić w plikach.


Prawda. Cienie w grze sprawiają, że mój laptop gotuje się najbardziej - tak samo jak przez dym mam spadki klatek, ale to już przecierpię.

A co do rozdzielczości - przydałyby się niższe, fakt. Ja, grając na laptopie, mam dwie rozdzielczości do wyboru w ustawieniach gry - 1368/1360 na 768. A gram na 1024x768 (więcej klatek) od kiedy odkryłem na anglojęzycznym forum, że można to zmienić w ustawieniach.
Avatar użytkownika
Dima Batashov
 
Posty: 75
Dołączył(a): 07 lutego 2015, 21:41
Lokalizacja: Śląsk, Poland

28 lutego 2015, 19:29

W tej grze ewidentnie przydały by się optymalizacje tekstur. Nie ma co ukrywać że większość smaczków jak oświetlenie i cieniowanie można wyłączyć. Tak różnicy między wysokimi a niskimi detalami tekstur wcale nie widać. Już nie mówię o złożoności modeli. Tak samo maksymalne i minimalne detale wyglądają tak samo.

Kila razy już porównywałem tekstury i modele w tej grze na maksymalnych i minimalnych ustawieniach. Zarówno bronie, płoty, ściany, domki itd. Wszystko wygląda tak samo.
Avatar użytkownika
Emto
 
Posty: 1066
Dołączył(a): 12 maja 2013, 14:04
Lokalizacja: [ELI-S] / Lider

28 lutego 2015, 20:18

Mam dziwne wrażenie, czytając anglojęzyczne forum, że VG ma podejście typu "masz dobrego kompa, możesz grać - jak nie, to nie płacz o niższe wymagania, bo i tak ich nie dostaniesz". A przecież nie o to chodzi... Dobra, jest naprawdę duża ilość graczy która przekłada grafikę nad grywalność, ale nie wszyscy... a ludzie ze słabym sprzętem też chcieliby pograć w coś, co nie jest praktycznie identyczne do CoD/BF/CS/etc.
Avatar użytkownika
Dima Batashov
 
Posty: 75
Dołączył(a): 07 lutego 2015, 21:41
Lokalizacja: Śląsk, Poland

28 lutego 2015, 21:15

Jeśli chodzi o optymalizacje to ta gra to bubel na ten moment;) Aż się boje co będzie z freeplay gdzie dojdzie kilka razy większa mapa z kilkunastoma graczami i ze sztuczną inteligencją...
Avatar użytkownika
slear
 
Posty: 250
Dołączył(a): 03 kwietnia 2013, 20:20

28 lutego 2015, 22:38

slear:Jeśli chodzi o optymalizacje to ta gra to bubel na ten moment;) Aż się boje co będzie z freeplay gdzie dojdzie kilka razy większa mapa z kilkunastoma graczami i ze sztuczną inteligencją...


Będzie koszmar. Zbierzesz dwóch kolegów, zrobisz brygadę, pójdziesz na Freeplay pochodzić trochę w spokoju i pozbierać artefakty, a tu wpada ci gość z RPD czy RPK, wyrzyna was wszystkich (niekoniecznie zabierając wam nawet zdobyte dobra), po czym odbiega kontynuować kill streak...
Avatar użytkownika
Dima Batashov
 
Posty: 75
Dołączył(a): 07 lutego 2015, 21:41
Lokalizacja: Śląsk, Poland

04 marca 2015, 12:38

Zanim wyjdzie Free Play to każdy gracz będzie miał już nowy komputer. A stary komputer (aktualny) trafi do muzeum.
Avatar użytkownika
Emto
 
Posty: 1066
Dołączył(a): 12 maja 2013, 14:04
Lokalizacja: [ELI-S] / Lider

05 marca 2015, 18:58

Mój stary powtarza, że komputery są młodsze ode mnie(chodzi o ogólne istnienie na rynku) Zresztą tempo rozwoju elektroniki jest spore. Więc czemu nie polecieliśmy jeszcze na Marsa. Bo na PC można nieźle zarobić, zarobek na podróżach kosmicznych to bardzo odległa przyszłość. Zresztą sam wymieniłem Kompa gdy zaczołem grać w Survarium
Avatar użytkownika
Szlam
Survivor
 
Posty: 352
Dołączył(a): 06 kwietnia 2013, 11:08
Lokalizacja: [SAM]

06 marca 2015, 15:10

Emto_PL:Zanim wyjdzie Free Play to każdy gracz będzie miał już nowy komputer. A stary komputer (aktualny) trafi do muzeum.

Ten suchar wykarmił pół Afryki.

Mi się wydaję, że niektóre ustawienia wcale nie zmieniają jakości, bo na średnich i niskich mam tyle samo fps.
Avatar użytkownika
Diegtiarov
 
Posty: 949
Dołączył(a): 13 sierpnia 2013, 14:37
Lokalizacja: Far enough.

03 kwietnia 2015, 18:59

ch*ja sobie pogram...
Avatar użytkownika
EnterGamePL
 
Posty: 1
Dołączył(a): 03 kwietnia 2015, 16:00

02 maja 2015, 15:48

Wiecie co, wdg mnie powinni dać możliwość zmiany rozdzielczości 800x600 - wielu by to pomogło.
Powinni też zmienić grafikę ustawioną na minimum na... minimum, bo jak dla mnie jest za ładna ;)
Avatar użytkownika
WalikCzosnek
 
Posty: 21
Dołączył(a): 03 sierpnia 2014, 18:11

13 lipca 2015, 09:52

A mam pytanie jak zmienić rozdzielczość bo mam grafike na wysokie ale i tak mam problem bo jak ustawie na pełny ekran to mam tak rozmazane i roz pixelowane że nie da się grać bo rozdzielczość mam ustawioną na 640x480 a chce zmienić a się nie da pomóżcie.

Zacki1744
 
Posty: 1
Dołączył(a): 13 lipca 2015, 09:49

13 lipca 2015, 10:32

Zacki1744:A mam pytanie jak zmienić rozdzielczość bo mam grafike na wysokie ale i tak mam problem bo jak ustawie na pełny ekran to mam tak rozmazane i roz pixelowane że nie da się grać bo rozdzielczość mam ustawioną na 640x480 a chce zmienić a się nie da pomóżcie.


W ustawieniach graficznych gry jest opcja zmiany rozdzielczości :) Pozdro.
Avatar użytkownika
Emto
 
Posty: 1066
Dołączył(a): 12 maja 2013, 14:04
Lokalizacja: [ELI-S] / Lider

Aby odpowiedzieć musisz być zalogowany.

Powrót do Pomysły i propozycje



cron